Verhuur:

De belle-époquekostuums in de verhuurcollectie worden op uw maat aangepast. De collectie bevat een ruime variatie aan kledij voor groot en klein, zowel voor evenementen, privé-feesten, als theater en dans.

Gemiddeld betaal je €47 per dag voor het huren van een complete outfit. Alle prijzen worden besproken bij verhuring.

Bij het huren van kostuums wordt een waarborg gevraagd. De waarborg wordt ingehouden bij te laat of in slechte staat terugbrengen van de kledij (gescheurd, schroeiplekken, verlies van kostuum…). Het huren voor één dag houdt in dat u het kostuum afhaalt op de dag vóór het gebruik en het terugbrengt op de dag na het gebruik (behalve in het weekend, dan brengt u de kledij terug op maandag). Lierika staat steeds open voor overleg.

Onze kostuums uit de verhuurcollectie:

Josephine-Charlotte

Josephine-Charlotte heeft een lange rok met sleepje, afgewerkt met kant. Een bloesje (in de rok gedragen) met hoog opstaande kraag, lange mouwen met kanten mancheren. Daarboven een tailleband met grote strik achteraan en een kanten bolero en grote zomerhoed (kan ook zonder hoed). Handschoenen en/of parasol kan bij gehuurd worden. Josephine-Charlotte leeft begin jaren 1900 wanneer de kleding iets minder volumineus werd voor de dames en de nadruk vooral op het achterwerk lag. We spreken hier over de periode 1910-1920. Josephine-Charlotte is een correcte dame die mee is met haar tijd. Ze leidt haar huishouden met strakke hand.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 40-42

Eleonore

Eleonore heeft een fleurige rok afgewerkt met plissé en kant in dezelfde kleuren, achteraan heeft de rok wat meer volume. Een leuk bloesje met kanten mouw en Queue achteraan. In het middenachterpand is dezelfde kant verwerkt. Mooie groene zonnehoed, kan ook zonder, maar deze maakt het geheel wel af. Handschoenen en/of parasol kan bij gehuurd worden. Eleonore is een fleurige, zomerse dame uit de periode 1910-1920. Het is een no-nonsense dame die houdt van kleur.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 42-44

Marie-Thérèse

Marie-Thérèse heeft een Queue (kussentje) om het achterwerk extra te accentueren. Daarboven komt een onderrok met sleep uit zwarte taft en kant. Hierboven een extra bovenrok met schootje vooraan en Bustle achteraan in zwarte Taft en kant . In de rok wordt een hoog gesloten bloes gedragen met opstaande kraag, daarboven een kanten jasje en broche ter hoogte van de hals. Alles wordt afgewerkt met een coquere hoedje met zwarte kant en handschoenen. Marie-Thérèse leeft in de vroege Belle-Epoque 1880-1900. De ronde hoepelrok maakte toen plaats voor de Bustle of Queue waar het volume volledig naar achter wordt getrokken. Marie-Thérèse is een statige vrouw met standing, typisch voor het late Victoriaanse tijdperk.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 44-46

Helena

Helena heeft een Queue (kussentje) om het achterwerk te accentueren. De onderrok is afgewerkt met kant, de bovenrok met Bustle/Queue is ook afgewerkt met kant. Lijfje met achteraan een Queue, vooraan een sluiting met kristallen knoopjes en mouwtjes in kant. Het geheel is afgewerkt met kant. Helena heeft meerdere zonnehoeden die passen bij haar outfit. Ook handschoenen en/of parasol kunnen worden bijgehuurd. Helena is een frisse jongedame uit eind 1800, de periode waarin de hoepelrok plaats maakt voor de bustle/queue. Deze brengt het volume meer naar achter. Een frisse, lente-/zomeroutfit uit 1880-1900 en kan ook als avondkledij gebruikt worden.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 34-38

Frederika

Frederika heeft een groen onderkleed met sleep en kanten accent in het midden van het onderpand van de rug dat uitloopt in de sleep. Daarboven komt een lichte, losse, kanten mantel (bovenkleed) afgewerkt met applicaties. Bijpassende zonnehoed, handschoenen en/of parasol maken het geheel af. Frederika is een modebewuste dame uit 1910 met een typisch Jugendstil-kleed. Ze is mee met haar tijd en houdt van vrijheid. In deze periode wordt alles wat volumineus is weggelaten en wordt het silhouere slank en recht. Het korset is wel nog steeds aanwezig onder deze kleding.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 42-44

Anna

Anna heeft een geruite rok met kleine sleep, daarboven een bloes afgewerkt met hetzelfde ruitje. Gedragen met een grote rieten zonnehoed. Parasol en/of handschoenen kunnen bij gehuurd worden. Anna is een vrolijke dame die houdt van het strand, de zee en comfort. Anna beweegt graag vrij en dat zie je aan haar kleding. Deze dame is uit 1910-1920 en doet volledig haar eigen ding.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 42-44

Astrid

Astrid heeft een kleedje volledig bezaaid met pailetten en afgewerkt met franjes. Hoofdband, stola en handschoenen maken het af. Astrid is duidelijk een party-girl uit de Great Gatsby periode. Ze houdt van feestjes en ziet er graag glamoureus uit. Astrid is een modebewuste dame uit 1920.

Prijs 40€ – Waarborg 55€ – Maat 36-38

Sofia

Sofia heeft een kleedje volledig bezaaid met pailletten en afgewerkt met franjes. Hoofdband, stola en handschoenen maken het af. Sofia is de beste vriendin van Astrid en is een verleidster eerste klas. Ook zij houdt van feestjes en komt uit dezelfde Great Gatsby periode 1920.

Prijs 40€ – Waarborg 55€ – Maat 38-40

Charlotte

Charlotte heeft een lichtblauw kleedje met witte strepen aan met grote kraag en striklint. Charlotte is een leuke meid die houdt van buiten spelen en leeft in de periode 1900 – 1920

Prijs 40€ – Waarborg 55€ – Maat 140/ 10-12j

Guillaume

Guillaume heeft een geklede donkerblauwe broek met bretellen. Wit hemd met col cassé en mancheren. Bijpassende strik en manchetknopen. Daarboven komt zijn gilet/waistcoat en blazer. Beide hebben een single breasted sluiting en zijn gevoerd in satijn met Jaquard print. De hoed kan natuurlijk niet ontbreken. Guillaume is een man van de wereld en houdt wel van een feestje en van een beetje lanterfanten. Hij leeft in de volle glorie van de Belle-Epoque en de start van het Charlestontijdperk: 1900-1920. Decadentie ten top.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 50

Frederique

Frederique heeft een zwart kostuum met pireleer. Zwarte geklede broek met bretellen, wit hemd met col cassé en manchetten. Zwarte gilet/waistcoat met double breasted sluiting met daarover de pireleer, deze draag je open. Een mooie das met bijpassende dasspeld en manchetknopen. Hoge hoed of bolhoed kan erbij. Fredererique is een hard werkende zakenman uit eind 1800 begin 1900 (1880-1910) Hij wil dan ook altijd piekfijn voor de dag komen en zijn hoed maakt dit volledig af.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 50, 52 en 54

Albert

Albert heeft een zwarte lange geklede broek met twee rode lijnen aan de buitenzijde. Een wit hemd met manchetten en col cassé. Daarboven een jas met officierskraag, afwerking met rood en metalen knoopsluiting en goudkleurig koord. Riem in de taille. Albert is van de rijkswacht (Gendarme Belge) en zijn kostuum is hierop gebaseerd. Hij draagt het dan ook vol trots. Het kostuum dateert uit 1910-1920, maar is tot in de jaren ‘50 weinig veranderd. Albert draagt hier de broek voor gala’s en heeft ook een bijpassende paardrijbroek. Zijn kepie is helaas niet in ons bezit,maar zonder staat het ook heel goed. Wens je graag de kepie erbij, dan kunnen we die bij onze collega’s huren.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 48/50

Louis

Louis heeft een geruite geklede broek met bretellen, wit hemd met manchetten en col cassé. Een bijpassende strik en gilet/waistcoat, daarboven een blazer, beide met single breasted sluiting. Afgewerkt met bolhoed of strooien hoed (boatshat). Louis is een jonge man uit 1910-1920 en heeft ambitie. Hij zit strak in het pak en alles wijst ernaar dat hij vooruit wil in het leven. Voor zaken heeft hij zijn bolhoed aan en in de zomer en in zijn vrije tijd draagt hij zijn strooien hoed.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 48/50

Leopold

Leopold heeft een grijs kostuum met lange blazer (kniehoogte). Hij draagt een geklede grijze broek met bretellen. Wit hemd met col cassé en manchetten. Een mooie das met bijpassende dasspeld en manchetknopen, daarboven een grijs gilet/waistcoat met double breasted sluiting. Daarop komt zijn knielange blazer die open gedragen wordt. De hoge hoed maakt het geheel af. Leopold is een man van standing en zorgt ervoor dat alles op zijn grondgebied en in zijn huishouden op wieltjes loopt. Hij is een graag geziene gast in de men’s club, rookt graag een sigaartje met een lekkere cognac erbij. Kortom een man die weet hoe de wereld draait. Leopold komt uit 1880 – 1910.

Prijs 47€ – Waarborg 55€ – Maat 52, 54 en 64

Arthur

Arthur heeft een kniebroek met bretellen aan en daarover een jasje met kraag die achteraan sluit. Arthur is de kleine broer van Charlotte en houdt evenveel van buitenspelen als zij. Arthur is van begin 1900, maar ook de jongens uit eind 1800 droegen deze kleren al.

Prijs 40€ – Waarborg 55€ – Maat 134/9-10j

Opbouw van dameskostuum

Kostuum uit 1868
Het kostuum van Victoria is gebaseerd op avondkledij uit 1868. We starten met het aandoen van de Bustle of Queue (hoepelrok) uit katoen, afgewerkt met kant. Daarboven komt een kanten petticoat en daarboven komt de eigenlijke onderrok in donkerblauw linnen die is bezaaid met Swarovskisteentjes. Nog eens daarboven komt de bovenrok in satijn en zijde met extra volume achteraan. Normaal wordt er ook nog een korset onder het lijfje gedragen, maar deze heb ik wegens comfort achterwege gelaten. Het lijfje is net zoals de bovenrok afgewerkt met een rand van plooitjes, waar telkens een Swarovskiteentje op genaaid is. De rug sluit met gestoffeerde knoopjes. De twee stoffen die voorkomen in de bovenrok worden ook hier weer gebruikt. Het kostuum heeft een afhangend pofmouwtje. Ik heb Victoria oorspronkelijk voor mezelf gemaakt en dat maakt het voor mij extra speciaal. De hoed maakt het kostuum helemaal af en ook handschoenen en parasol kunnen erbij gedragen worden. Uiteraard is ook deze dame te huur, maar ze is iets duurder. Het volledige kostuum met de extra onderrokken is 75€ , waarborg 90€ Maat 38

Kussentje versus Bustle of Queue / hoepelrok en/of petticoat

Bij de meeste kostuums uit eind 1800 tot begin 1900 (1870-1910) hebben de dames een Queue de Paris of Bustle, een hoepel met achteraan meer volume dan vooraan. Daar dit niet zo handig is voor themafeesten, huwelijken, evenementen,… wordt er geopteerd om met een kussentje te werken dat rond de taille wordt vastgemaakt onder de rokken. Dit i.p.v. de Bustle of Queue (hoepelrok) met daarboven nog eens de petticoat en daarboven het eigenlijke dameskostuum. De manier met het kussentje werkt en/of feest aangenamer dan het originele en is veel lichter en minder warm. Voor toneel of film kan dit dan weer een meerwaarde zijn en kan je dit gerust navragen of dit mogelijk is om bij te huren voor een meerprijs.