Made by Erika Defurne

Kunst, dans, cultuur,… ze liggen mij nauw aan het hart.
Het dansen geeft mij een gevoel van vrijheid en is een manier om mijn hoofd leeg te maken. Het ontwerpen en creëren van kostuums, historische of andere, vervullen dan weer mijn drang om te werken met mijn handen. Tijdens het ‘maken’, het werken met stoffen en naaimachines, ‘verdwijn’ ik volledig in mijn atelier.

Wat je mij ook vraagt om te maken, ik steek er altijd mijn hart en ziel in.

Ik werk gepassioneerd, geef je gericht advies en zoek mee naar oplossingen. Ik heb altijd geleerd: als je iets doet, doe het dan goed! Als je een creatie bij mij bestelt, ga ik tot het uiterste voor jou. Dat geldt voor het huren van één hoed of kostuum, of voor een opdracht voor het creëren van honderdvijftig kostuums maatwerk. Elke klant wordt op dezelfde eerlijke en gedreven manier behandeld. Want elk detail, hoe klein dat ook is, is belangrijk! Zoek je iemand die zich volledig geeft voor je project, die met je meedenkt tijdens een overleg met koffie? Dan moet je bij mij zijn.

Waarom kostuums

Al van zolang ik mij kan herinneren, zijn zowel dansen als het maken van kostuums wat ik graag doe. Laat ons zeggen, het zit in de genen…

Zowel aan de zijde van mijn moeders familie als die van mijn vaders familie werd er veel met stoffen gewerkt door mijn tantes en grootmoeders. Was het nu voor het huishouden of voor de Haute Couture, het zit in ons bloed! Creatief zijn kan je niet verbergen of onderdrukken, het moet eruit! Dat geldt ook voor mij. Na een opleiding Vrije beeldende kunsten aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge, ging ik nog twee jaar verder met Theaterkostuumontwerpen in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Later volgde ik een lerarenopleiding en nu doorloop ik de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam om nog fijner te kunnen werken en je nog beter van dienst te kunnen zijn. Als je wilt acteren, dansen, poseren… moet je outfit er niet enkel goed uitzien, je moet je er ook goed in voelen en dat is wat ik doe! Ik zorg er graag voor dat jij je job of hobby comfortabel kan uitvoeren in de juiste outfit!

Opleiding in Amsterdam

Omdat ik van mening ben dat je nooit te oud bent om te leren en je moet blijven bijscholen, ga ik ook zelf terug naar school. Momenteel volg ik de Meesteropleiding Coupeur in AmsterdamDaarvoor ga ik elke week één keer naar Amsterdam. Hier leer ik nog fijner te werken, verdiep ik mij nog meer in het ambacht van kleermaker en kan ik jullie nog betere kwaliteit aanbieden. Het is dus niet enkel voor mezelf een verruiming, maar ook voor mijn klanten. Ik streef er steeds naar om jullie zo goed mogelijk van dienst te zijn en deze opleiding zal mij nog beter maken in het maatwerk en maken van niet alledaagse kleding. Ik streef naar kwaliteit, efficiëntie en dat is wat ik uit deze opleiding kan halen. De opleiding zal mij ook helpen met het verder uitdiepen van historische kostuums, hoe iets exact in elkaar zit, welke aanpassingen er kunnen gebeuren. Heel interessant en een groot pluspunt voor mij, maar ook voor jullie, die mijn expertise dan ten volle kunnen benutten.

De mening van Matthieu Clarysse

Coördinator Bloedprocessie

“Tijdens de voorbije jaren werkte ik al enkele malen samen met Erika in het kader van de realisatie van nieuwe kostumering voor de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Mijn ervaring in het werken met Erika betreft zowel het ontwerp als de totale realisatie van enerzijds historische en anderzijds ook moderne, creatieve kostumering. Het ging hierbij zowel om kleine als grootschalige projecten. Kleine projecten bestonden uit enkele unieke stukken; grote projecten uit vele tientallen exemplaren, zowel reeksen identieke als reeksen geheel unieke kledingstukken. Erika levert kwalitatief vakwerk af, dat tot in de puntjes verzorgd is, volgens de wensen van de klant. Ze hanteert een correcte prijszetting. Er kan vlot met Erika worden overlegd over ontwerp, aanpak, stoffenkeuze, timing, maatvoering en proces, waarin feedback van de klant meegenomen wordt. Ze gaat uitdagingen niet uit de weg. Het is bijzonder aangenaam om met Erika samen te werken. Ze is persoonlijk betrokken bij het project, wat een informele samenwerking genereert.”

De mening van Ellen Verstraete

Projectmedewerker Brugge plus VZW

“Ik leerde Erika kennen tijdens onze samenwerking voor een viering van 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge. Het feestjaar werd geopend met een grootse re-enactment. Erika begeleidde een workshopreeks waarin vijftien deelnemers hun eigen 19de eeuwse kledij gemaakt hebben. Erika zorgde voor gepaste ontwerpen en patronen en begeleidde het volledige maakproces. Elke deelnemer had op het einde van de reeks een prachtig handgemaakt kostuum!
Daarnaast werd het volledige college van burgmeester en schepenen door haar gekleed. De kostuums die Erika verhuurt zijn mooi afgewerkt en erg netjes en dat voor een correcte prijs. De communicatie en pasbeurten verliepen erg vlot en ook alle nodige retouches werden uitgevoerd zodat elkeen kon schitteren in een perfect passende outfit.
Ik kijk uit naar toekomstige samenwerkingen met Erika omdat ik weet dat ik op haar kan rekenen en als organisator gerust kan zijn dat alles tiptop in orde komt.